I dag møtes president Abbas og president Trump

Av Erlend Sundar, ICEJ Press, 05.03.2017

I kveld, norsk tid, møter president Trump president Abbas i det hvite hus. Det er ikke de største forventningene blant fremtredende palestinere.

Vi vil ikke akseptere noen løsning som ikke inkluderer en stat langs 1967-linjene og Øst-Jerusalem som en fremtidig palestinsk hovedstad, sa president Abbas til en gruppe palestinere i Washington i går, ifølge det israelske nyhetsmediet Jerusalem Post (Jpost).

Trump har tidligere sagt at han ikke vil henge seg opp i en tostatsløsning, men går gjerne for en enstatsløsning om partene er fornøyd med det.

Fremtredende palestinere har generelt ikke de store forventningene til møtet. I en artikkel i Jpost, uttales det blant annet at rådgiverne som Trump omgir seg med i Midtøsten-spørsmål, forteller at presset kommer til å være på palestinerne, ikke Israel.

Andre er noe mer positive. De mener dette er en mulighet for Abbas til å få det palestinske synet på saken, frem til en amerikansk president som virker ensporet i favør av Israel.

Flere republikanske senatorer har bedt Trump ta opp palestinernes store økonomiske støtte til palestinske terrorister som sitter fengslet i israelske fengsel.

Et annet spørsmål er flyttingen av ambassaden. I går sa visepresident Mike Pence at president Trump fortsatt seriøst vurderer å flytte den amerikanske ambassaden fra Tel Aviv til Jerusalem.

Tidligere tjenestemann i det hvite hus, Dennis Ross, mener, ifølge det israelske nyhetsmediet Times of Israel, at avstanden mellom palestinere og israelere er større enn noen gang før.

I mitt hode, og jeg har arbeidet med dette i 30 år, tror jeg aldri den har vært større.

Bli med på Løvhyttefesten 2017

Program og påmelding

Løvhyttefesten 2017, alternativ tur

Påmelding

Jerusalem, 50 år som udelt hovedstad

Gi din personlige hilsen til 50 årsdagen