To uker med palestinsk opprør – her er tidslinjen

Av Erlend Sundar, ICEJ Press, 07.26.2017

To israelske politimenn blir drept ved tempelhøyden i Jerusalem. Israel setter opp metalldetektorer for å øke sikkerheten. Det palestinske opprøret er i gang. Her er tidslinjen.

Fredag 14.juli: To politimenn blir skutt og drept av tre israelsk-arabiske terrorister. Terrorangrepet skjer ved inngangen til tempelhøyden. Alle de tre terroristene blir drept, etter at israelsk politi har fulgt etter dem inn på tempelberget.

Politimann gravlegges
En av de drepte politimennene gravlegges

14.Juli: Av sikkerhetsgrunner sperrer Israelsk politi av området rundt tempelhøyden. Israels kanal 10 og kanal 2 rapporterer om at terroristene kan ha fått hjelp av en ansatt i Waqf, og at dette er årsaken til at israelsk politi sperret av området. Waqf er ansvarlig for administrasjon av tempelhøyden, og innsatt av Jordan. 

14.juli: Sammen med representanter fra Waqf skal israelsk politi ha gjennomført ransaking av hele området, blant annet for å forsikre seg om at det ikke finnes flere våpen.

14.juli: I en samtale med Israels statsminister Netanyahu, fordømmer PA president Abbas hendelsen, men ber Israel gjenåpne området.

14.juli: Mohammed Hussein, Muftien av Jerusalem, sier til det palestinske nyhetsmediet Maannews, at han er avskåret fra å komme inn på tempelberget. Samtidig oppfordrer han palestinere om å protestere mot dette ved å møte opp i Jerusalem og ved checkpoints.

14.juli: Direktøren ved Al-Aqsa moskeen, sier Israel drar fordel av det som skjedd på tempelberget, for å skape en ny realitet på bakken.

14.juli: En talsmann for regjeringen i Jordan, ber Israel om å umiddelbart gjenåpne området, og sier Israel må avstå fra å ta steg som tar sikte på å endre områdets historiske «status quo».

14.juli: Netanyahu forsikrer om at «status quo» skal fortsette.

Lørdag 15.juli: Statsminister Netanyahu uttaler at tempelplassen gradvis vil åpne søndag, men at det vil innføres nye sikkerhetsrutiner for å entre området. Blant annet nevnes kameraer, sensorer og detektorer. 

15.juli: I en telefonsamtale med statsminister Netanyahu, fordømmer Kong Abdullah av Jordan, skyteangrepet (fra palestinerne) på tempelplassen. Samtidig krever han at tempelplassen gjenåpnes.

15.juli: Hundrevis av mennesker protesterer mot stengningen av tempelplassen i Jordans hovedstad Amman, og uttrykker sin støtte til «krigerne av den erobrede byen».

Søndag 16.juli: Metalldetektorer innført ved inngangen til tempelplassen, og plassen gjenåpnet.

Inngang til tempelhøyden
En av inngangene ved tempelhøyden

16.juli: Representanter fra Waqf nekter å entre tempelplassen gjennom metalldetektorer, og oppfordrer andre til å følge deres eksempel. Representantene holder protestbønn utenfor detektorene. Ifølge det israelske nyhetsmediet, Ynetnews, roper noen av protestantene: «I ånd og med blod vil vi redde deg, Al-Aqsa.

Muslimer ber ved tempelhøyden
Muslimer nekter å gå gjennom metalldetektorene

Mandag 17.juli: Uro flere steder i den østlige delen av gamlebyen.

Tirsdag 18.juli: På grunn av de nye sikkerhetsrutinene på tempelberget, er det natt til 18 juli opprør i flere områder i Øst-Jerusalem. Palestina-arabere kaster stein, skyter fyrverkeri og kaster brannbomber mot israelsk politi. En israelsk politimann og over femti palestinaarabere (tall fra palestinsk Røde kors) blir såret i opprøret. 

Tirsdag 18.juli: En representant for politiet i Jerusalem, Yoram Halevi, uttaler at mange av de som tok del i opprøret, er oppmuntret til det av provoserende uttalelser fra palestinske ledere.

Tirsdag 18.juli: Som en følge av de nye israelske metalldetektorene rundt tempelhøyden, utroper Fatah, som er ledet av den palestinske presidenten, Mahmoud Abbas, onsdag den 19.juli til en raseriets dag.

Onsdag 19.juli: Hamas utroper fredag 21.juli til raseriets dag.

Onsdag 19.juli: Palestina-arabisk opprør sprer seg til flere områder i Judea og Samaria (vestbredden).

Torsdag 20.juli: Ny dag med opprør. 42 opprørere blir skadet i sammenstøtene. Samtidig samles flere tusen muslimer til bønn utenfor de nye metalldetektorene. 

Torsdag 20.juli: Statsminister Netanyahu har samtaler med sine sikkerhetsrådgivere for å unngå ytterligere opprør.

Fredag 21.juli: Opprør i Gaza, på vestbredden og i Øst-Jerusalem. Ifølge det israelske forsvaret, deltok over 3000 mennesker i opprøret. Over 300 skal ha blitt skadet i opprøret. 27 personer skal ha blitt arrestert, ifølge det israelske nyhetsmediet, Haaretz. De melder også, med henvisning til palestinske kilder, at tre palestinere er døde som en følge av opprøret. 

Fredag 21.juli: På grunn av installasjonen av metalldetektorene, bryter den palestinske presidenten, Mahmoud Abbas, all kontakt med israelske myndigheter.

Fredag 21.juli: Sent fredag kveld blir tre jødiske israelere fra samme familie, brutalt stukket i hjel med kniv i sitt eget hjem av en palestina-araber. De tre døde er en far og to av barna. Mannens barnebarn er også til stede, men blir ikke fysisk såret. Terroristen blir skutt og såret av israelsk militærpersonell. Beskrivelser og bilder fra hendelsen er hjerteskjærende.

Jødisk familie drept av terror
Bildet fra drapsstedet

To timer før angrepet postet terroristen følgende på facebook: «Ta deres våpen og reis dere….jeg har bare en kniv, men den vil svare på ropet fra Al-Aqsa. Dere startet en krig blant oss, og Allah vil dømme dere for det»

Terrortekst
Teksten er skrevet av terroristen få timer før det brutale angrepet som drepte tre

Fredag 21.juli: Hamas lovpriste terrorangrepet som heroisk.

Fredag 21.juli: Flere tusen protesterer i gatene i Amman, Jordan. Også medlemmer fra det Muslimske brorskap. 

Lørdag 22.juli: Opprøret fortsetter flere steder. To palestina-arabere dør som en følge av opprøret.

Søndag 23.juli: Opprøret fortsetter. Flere palestina-arabere skadet som følge av opprøret.

23.juli: En israelsk vakt ved Israels ambassade i Amman, Jordan, blir stukket i ryggen med skrutrekker. I respons på terrorangrepet, skyter og dreper den israelske vakten angriperen og en person til (to jordanere). Situasjonen fører til vanskelige diplomatiske forbindelser mellom Israel og Jordan.

Mandag 24.juli: En høyere tjenestemann fra Israels sikkerhetspoliti, Shin Bet, reiser til Jordan for å diskutere tempelhøyden og terrorangrepet på Israels ambassade i Amman.

Tirsdag 25.juli: Natt til tirsdag bestemmer det israelske ministerkabinettet at metalldetektorene skal fjernes. I stedet vil det settes opp avanserte kameraer. Avgjørelsen kommer etter diplomatiske samtaler mellom Jordan og Israel.

Kilder: Times Of Israel, Ynetnews, Jerusalem Post, Reuters, Maannews, Arutz Sheva, Haaretz.

Bilder: Israelsk politi og IDF

Bli med på Høststevne i Harstad

Program og påmelding

Pastor og lederkonferanse i Jerusalem

Program og påmelding

800 er allerede med på kampanjen "Jeg står med jødene"

Bli med du også