Jøde er svært oppbragt over krystallnattmarkering i Bergen

Av ICEJ Press, 11.09.2016

Jødiske On Elpeleg er svært oppbragt over Krystallnattmarkeringen i Bergen. Ingen jødiske organisasjoner er invitert med i organiseringen av arrangementet. Det er heller ingen jøder som er invitert til å tale. I stedet er flere av medarrangørene aktive i BDS-bevegelsen som jobber for boikott av Israel.

Boikottet jøder – sitter nå i arrangementskomite for krystallnattmarkering

-          I fjor boikottet organisasjonen Nye SOS rasisme Hans Wilhelm Steinfeldt da han talte.  I år stiller samme organisasjon som medarrangører til krystallnatt-arrangementet i Bergen, sier en oppbragt On Elpeleg.

-          Hvordan kan de boikotte Hans Wilhelm Steinfeld? Han mistet familie i holocaust….., fortsetter Elpeleg.

Samme organisasjon sto også, ifølge Dagbladet, bak boikott av tidligere forstander i det Mosaiske trossamfunn i Oslo, Anne Sender, i 2014.

Ingen jøder som arrangører

On Elpeleg har spurt Norsk Folkehjelp, som er hovedarrangør for årets markering i Bergen, hvorfor ingen jødiske organisasjoner er medarrangører.

Norsk folkehjelp svarte den 2.november følgende på facebook:

«I likhet med foregående år har Norsk Folkehjelp Solidaritetsungdom Bergen tatt initiativ til planleggingen av krystallnattmarkeringen. Organisasjoner og partier som er enig med hovedtema for markeringen, kan slutte seg til arrangementet, og med dette vise sin støtte. Vi har gått ut flere ganger og gitt uttrykk for at vi ønsker en bredest mulig oppslutning om arrangementet. Tips om jødiske organisasjoner og nettverk (organisasjoner og nettverk generelt) mottas med stor takk».

Elpeleg mener dette ikke er bra nok, og svarer Norsk folkehjelp slik:

«Finner det vanskelig å tro at Norsk Folkehjelp trengte "Hjelp fra Folket" til å finne jødiske organisasjoner i Norge før dere kom i gang med opplegget.»

Ingen jøder taler

I utgangspunktet var heller ingen jøder innbudt som appellanter. For to til tre dager siden ble likevel On Elpeleg og jødiske Suzanne Aabel spurt.

-          Men dette er etter at de har vært under press, og det er altfor sent, sier On Elpeleg.

Arrangører vil boikotte Israel

Hva tenker du om arrangørene?

-          Det er spesielt fire organisasjoner som har vært aktive: IS (internasjonal solidaritet), Venstres ungdom, Nye SOS rasisme og Norsk folkehjelps solidaritetsungdom. Alle, bortsett fra venstres ungdom, er for BDS (Boycott Divestment Sanctions) av staten Israel. I tillegg er Nye SOS rasisme og Norsk folkehjelps solidaritetsungdom kjent for å ha sammenlikne jøder med nazister, sier Elpeleg.

-          Når de er i stand til å gjøre dette på krystallnatten, er det ingen respekt. De sprer hat mot jøder på krystallnatten, fortsetter han, svært oppbragt.

Må engasjere seg

On Elpeleg har selv mistet halvparten av sin familie på både mor og far siden under holocaust.

-          Det er derfor jeg er engasjert. Jeg kan ikke bare sitte å se på tv, avslutter On Elpeleg.

Vær med å feire 70 årsfesten for staten Israel

Bestill billett

Nasjonal ledersamling om Israel

Les mer